Vihaisia kommenttejanne lämmöllä odottaen

31.08.2014 - 15:28 / Wolf.
18 vastausta - “Vihaisia kommenttejanne lämmöllä odottaen”

 1. Hanski Kirjoittaa:

  TÄMÄ TÄMÄ TÄMÄ NIIIIN TÄMÄ

  Kiitos Wolf että oot niin paras ja viisas ihminen

 2. lotta Kirjoittaa:

  niin tämä. En vaan voi ymmärtää, että voi olla sallittua hyvinvointivaltiossa 2010-luvulla.

 3. willle Kirjoittaa:

  Todellakin samaa mieltä!

  Ihmisten ymmärtämättömyys ahdistaa..

 4. Saxonvoter Kirjoittaa:

  Täysin samaa mieltä tämän kanssa…

 5. suvinen Kirjoittaa:

  Olen itse sitä mieltä, että kyseisiä delfiinejä ei tule vapauttaa, koska ne eivät selviäisi luonnossa yksin, koska ovat aina/todella nuoresta asti olleet ihmisen luona. MUTTA niitä ei olisi alkuunkaan pitänyt tuoda altaaseen ihmisten ihmeteltäviksi… On väärin, että ne joutuvat nyt elämään oloissa, jotka eivät ole niille luonnollisia.

  Olen sitä mieltä, että nyt niille tulee luoda mahdollisimmat hyvät oltavat ja kieltää uusien delfiinien tuomisen. On harmillista, että ne ovat tottuneet ihmisiin, eivätkä siksi selviäisi luonnossa yksinään. Ylipäätään tilanne on kovin surullinen ja se, että ihminen on itse tilanteen aiheuttanut omaa typeryyttään on vielä surullisempaa…

 6. Kuuda Kirjoittaa:

  Samaa mieltä. Särkänniemen alueen ilmakuvasta muistaakseni näki että delfiinien altaat oli pienempiä kuin esim vieressä oleva parkkipaikka.

  En tiedä pärjäisikö nuo delfiinit enää luonnossa, mutta jos ei, niille pitäisi vähintään järjestää eläkepäivilleen hyvä paikka missä niillä olisi tilaa eikä niiden tarvitsisi esiintyä ihmisten viihdykkeenä. Eikä uusia delfiinejä saisi enää ottaa.

 7. Erisa Kirjoittaa:

  Toivottavasti ei todellakaan tule mitään vihaisia kommentteja. Tuohan on ihan totta mitä sanot.

 8. Derego Kirjoittaa:

  Samaa mieltä Suvisen ja Kuudan kanssa. Altaita ja delfiineitä ei olisi pitänyt lähteä hankkimaan ensi alkuun ollenkaan – nyt voisi olla paikallaan tsekata, josko tiedämme vapautettujen delfiinien pärjäävän (ei aavistustakaan ?).

  Jos pärjäävät, vapautetaan ne merelle. Jos ei, niin eläkkeelle ja uusia ei tilalle.

 9. Star Kirjoittaa:

  Rakkautta maailmalta! -Summa <3

 10. Tirppa Kirjoittaa:

  Samaa mieltä (tottakai) siitä, että delfinaariota ei olisi alunperinkään pitänyt perustaa, siitä huolimatta, että delfinaariot ympäri maailman ovat saaneet ihmiset tajuamaan jotain delfiineistä ja valaista yleensä ja ehkä lopulta saadaan loppumaan myös delfiinien teurastaminen haittaeläiminä mm. Japanissa. EU-alueellehan uusien delfiinien tuominen kiellettiin jo vuosia sitten.
  Mutta se on valitettava tosiasia, että nuo delfiinit eivät tule enää selviämään luonnossa. Pitää joko siis tarjoutua eutanasiaan tai tarjota niille mahdollisimman mukavat oltavat loppuiäkseen. Pahoin pelkään, että jos esitykset lopetetaan, delfiinien olot eivät ainakaan parane. Tässä jutussa oli musta hyviä pointteja, vaikka nuo tyypit ei ehkä ole kaikkein objektiivisimpia: http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194913621643/artikkeli/mita+sarkanniemen+delfiineille+pitaisi+tehda+pyydystaja+ja+ensimmainen+kouluttaja+vastaavat+video.html

 11. Wolf Kirjoittaa:

  On se delfiinien vapautus tai avomeriaitauksiin siirto joskus onnistunutkin, mutta se on joka tapauksessa epävarma ja etenkin kallis operaatio, eikä kukaan sitä rahaa halua siihen laittaa, koska siitä ei kukaan taloudellisesti myöskään hyödy.

  Mä en varsinaisesti tiedä mitä mun mielestä niille pitäisi tässä vaiheessa tehdä, muuta kuin odottaa että ne kuolee eikä todellakaan tuoda yhtäkään uutta eläintä maan rajojen sisäpuolelle. Mitä niihin nuoriin uroksiin (jotka voi kepeesti elää vielä kymmeniä vuosia) tulee, niin täysikasvuiset pullonokkadelfiiniurokset liikkuu yleensä yksin tai pareittain ja lähestyy naaraita vain paritteluaikeissa, eli ne voi ihan hyvin viihtyä kahestaankin — mahdollisesti jopa paremmin kuin jos jostain tuotais niille taas jotain eri perhettä olevia vieraita eläimiä, joiden murrettakaan ne ei ymmärrä (delfiineillä on populaatio- ja perhespesifejä ääntelyitä, eli ne siis puhuu teoriassa keskenään eri kieliä).

  Eläintarhaeläimille ylipäänsä usein on tosi stressaavaa nimenomaan se, että samaan aitaukseen/altaaseen tungetaan epämääräinen porukka täysin eri paikoista kotoisin olevia eläimiä ja odotetaan niiden laittavan lauma pystyyn. Tän takiahan esim. pitkään uskottiin, että susilla on joku epämääräinen alfauros joka päättää miten lauma toimii ja rankaisee pyrkyreitä, koska yllättäen eläintarhassa toisilleen tuntemattomat sudet ei voi elää perheryhmissä kuten luonnossa.

  Mutta siis eniten vituttaa se, että ihmiset oikeasti kuvittelee, että niillä delfiineillä on jotenkin luonnollista elinympäristöään paremmat oltavat jossain kämäisessä uima-altaassa sisätiloissa, ja että delfiinien pitäminen vankeudessa olisi ylipäänsä millään tasolla oikeutettua. Vahinko on jo tapahtunut, mutta se silti on vahinko ja hirveä väkivalta mitä niille eläimille on tehty. On joka tapauksessa eläinrääkkäystä laittaa delfiini altaaseen, ei se siitä jälkikäteen vähemmän rääkkäykseksi muutu, vaikka vaihtoehtoja ei olisikaan.

 12. Erisa Kirjoittaa:

  Wolf olet ihana.

 13. Juuriki_nuin Kirjoittaa:

  Särkkiksessä oli joskus niitä hylkeitäkin. Kun ne dödäs, ei tullut niiden tilalle uusia.

  Puolestani Särkkis vois jo suunnata mietteet tulevaan ja suunnittelemaan delfinaariolle uutta käyttätarkoitusta sen jälkeen, kun niiden viimeinenkin delfiini on dödänny.
  Jos Särkkis haluaa ajaa näiden mertennisäkkäiden suojelemisen asialla, voisivat vaikka tehdä replikat eri valaista ja delfuista (jota saa lääppiä ja vaikka mennä pyllymäkee).
  Ainoa suurin WOAH kokemus, mikä mulle tuli muksuna delfinaariosta on se katossa oleva lättänä ryhävalaan vatsapuoli replika. Siin tuli semmonen siisti fiilis, että wou noinko iso se sitten on.
  Harva ny uskaltaa mennä mereen polskimaan noitten jörmyjen kanssa, mutta useampi varmaan halua kokea sen älynväläyksen, että:
  ei perkele noinko iso se on?
  Tämmöistä aika löyhää ideointia, eikä kaikkia varmaankaan mitkään replicat hehkauta (hitto kaikki ei edes välitä dinoista).

  Särkkiksen tuntien, ne kuitenkin haluaa jatkaa delfujen lisäännyttämistä, koska he uskovat kaikkien rakastavan nähdä Suomessa söpöjä pikku delfuja lasimaljakossa. Ja sit on tää, että delfiinit on heidän SE JUTTU. <3

 14. Peppi Kirjoittaa:

  Suomen kuvalehdessä oli jokin aikaa sitten melko mittava juttu delfinaarioista. Siinä Euroopan ansioitunein delfiinitutkija mainitsi, etteivät vankeudessa eläneet delfiinit enää pärjää itsenäisesti vapaana meressä, vaan hakeutuvat poikkeuksetta takaisin ihmisten seuraan. Eräs aktivisti vapautti Yhdysvalloissa delfiinejä takaisin luontoon, ja ne kaikki raukat kuolivat satama-alueella. Ne saivat osumia laivaliikenteestä ja olivat kai myös aliravittuja. Tyyppihän syyllistyi eläinten heitteillejättöön.

  Siinä oon kyllä samaa mieltä, ettei mm. delfinaarioita ois koskaan saanu perustaa, onhan kyseessä monella tasolla mittaamattoman älykäs luontokappale. “Vahinko” on kuitenkin jo tapahtunut, joten mun mielestä ois parasta, jos delfiinit pidettäisiin Suomessa. Tällöin niiden elämänlaatua olisi helpompi tarkkailla ja olosuhteisiin voisi helpommin vaikuttaa esim. just aktivismin kautta kuin jos nää eläimet ois jossakin kaukana.

  Tossa edellämainitsemassani Suomen kuvalehden jutussa joku Särkänniemen delfinaarion työntekijöistä sanoi, ettei delfiineillä olisi mitään eläkeikää, jota niiden pitäisi päästä viettelemään. Vaan päinvastoin ne nauttivat esiintymisistä ja virikkeistä. Toki näkökulma voi olla puolueellinen, mutta haluaisin uskoa, että eläinten kanssa pitkään työskennelleet ihmiset haluavat delfiineille vain parasta.

 15. S Kirjoittaa:

  Näinpä. Etenkin tuo “enemmän tekemistä kuin meressä”, wut. Joskus jo pentuna ihmettelin että miksi niillä ei ole siellä oleskelualtaassa mitään virikkeitä, leluja tai muuta. Pelkkä tyhjä “huone”.
  Eihän niistä lie vapauteen enää, mutta ei tarttis lisääkään ottaa tai teetättää.
  Jos ei Itämeri ois niin paskassa kunnossa niin olisikohan siihen voinut aidata jonkun alueen?
  Siellähän oli ennen pyöriäisiä ja maitovalaita….

 16. Thidi Kirjoittaa:

  Hmm. Et kuitenkaan ilmeisesti vastusta lemmikkien pitämistä…? En väitä, että kesykoiran / kissan ja delfiinin pitämistä voisi suoraan rinnastaa, mutta ero on kuitenkin nähdäkseni lähinnä aste-ero, jos ajatellaan olosuhteita joissa koirat ja kissat ovat kaupunkiasunnoissa eläneet vasta muutaman kymmenen vuotta. Eivät nekään ole sellaiseen elämään sopeutuneet.

  Toivottavasti et ota tätä kommenttiani liian hyökkäävänä. Itsellänikin on koira, mutta suoraan sanottuna, vaikka sitä päivittäin lenkitän, ei sen elämänlaatu kaupungissa voi koskaan vastata koiran alkuperäisiä oloja ihmisen kanssa. Tänä päivänä en varmaan ottaisi lemmikkiä.

 17. Wolf Kirjoittaa:

  Vastustan suurimman osan lemmikkeinä pidettävistä eläinlajeista lemmikkinä pitämistä, kyllä. Koiran pitämistä en vastusta, koska koira ei ole luonnonvarainen eläin, ja koska sen on ihminen itselleen kumppaniksi tehnyt, se myös esim. tykkää ihmisistä ja haluaa olla niiden kanssa. Koiran ympäristöönsä sopeutumisen nopeus on myös aivan eri kuin luonnonvaraisilla eläimillä, koska ihminen tietoisesti jalostaa sitä omiin tarpeisiinsa sopivammaksi. Se koira mikä meillä nyt on ei ole sama eläin kuin se 15 000 vuotta sitten ihmisasutuksen liepeillä norkoillut puolisusi.

  Toki vastustan koiran huonosti pitämistä. Ja kaikenlaista rotujalostusta, joka ei kohdistu työominaisuuksiin tai käyttäytymiseen tai joka riskeeraa eläimen terveyden halutun lopputuloksen saamiseksi. Koirasuden pitämistä vastustan ehdottomasti.

  Mutta hei, kuten itsekin sanoit, kesyä ihmisen seuralaiseksi jalostettua eläintä ja villieläintä kuten delfiiniä ei voi rinnastaa toisiinsa.

 18. Thidi Kirjoittaa:

  Jeps, hyvät perustelut on sinulla. Koira tosiaan poikkeaa melkoisesti muista lemmikkieläimistäkin, jopa kissasta (itse asiassa sisäkissojen pitämistäkin voi pitää arveluttavana, ja ulkokissojen taas siitä syystä, että metsästävät vähän turhan tehokkaasti lintuja).Blogroll

Minä muualla

Päheit nettisarjiksii

Kategoriat

Archives