Nyt jumalauta korjataan tää asia

30.11.2014 - 19:56 / Wolf.
27 vastausta - “Nyt jumalauta korjataan tää asia”

 1. Emilia Kirjoittaa:

  Laitappas siis linkkiä siihen vetoomukseen. :)

 2. Wolf Kirjoittaa:

  Öh, se on tossa? Klikkaa vetoomustekstiä.

 3. Erisa Kirjoittaa:

  Jep, oon allekirjottanu. Osaat todella napakasti piirustuksen muotoon laittaa tärkeitä asioita, oon huomannu jo siitä asti kun aloin tätä blogia lukemaan mutta tulipahan taas mieleen.

 4. Emilia Kirjoittaa:

  AAA. En tajunnu olenkaan katoin vaan että se on osa tota sarjakuvaa.

 5. lotta Kirjoittaa:

  allekirjotin ton jo heti kun näin sun sarjiksen amnestyn facebookissa, saataispa tähänkin muutos äkkiä!

 6. Lepidae Kirjoittaa:

  Mä olin aivan järkyttynyt kuullessani ensimmäisen kerran, että ihmisen pitää suostua sterilisaatioon halutessaan korjata sukupuoltaan. Meininki kuulostaa lähinnä sellaiselta mitä natsit olisivat tehneet, tai muistuttaa vammaisten ja esim. saamelaisten kohtelua ei niinkään kauan sitten. Sitten ehkä pyydetään anteeksi, kun jälkeenpäin todetaan ettei ollutkaan ihan hyvä juttu, mutta paljonpa se silloin enää lohduttaa. :(

 7. Hanna Kirjoittaa:

  Aikaisemmin kuurotkin steriloitiin Suomessa, jos nämä saivat kuuroja lapsia. Näin ei onneksi ole enää…

  Olin juuri 9 viikon viittomakielen intensiivikurssilla Haagan Valkeassa Talossa, eli Kuurojen kansanopistossa. Viimeisinä päivinä meillä kävi kuuro pariskunta kertomassa elämästään. Rouva oli hurmaava suomenruotsalainen (viittoi suomenruotsiksi, mutta osasi suomen viittomakieltäkin) ja mies oli suomen viittomakielinen. Rouva oli kotoisin Porvoosta ja siellä sijaitsi kuurojen koulu (joka suljettiin vissiin -93?.

  Rouva kertoi, että hänet oli pakkosteriloitu sen jälkeen, kun hänen esikoisensa tutkimuksissa paljastui kuuroksi. Eikä ollut vaihtoehtoja, lääkkeet oli otettava ja kohtu poistettava. Kuurot eivät saaneet silloin mennä naimisiin toisen kuuron kanssa. Huonokuuloisen tai kuulevan kanssa sai mennä naimisiin, mutta sterilointi tuli heti, jos jälkikasvu oli kuuroa. Tämä oli vissiin ennen toista maailmansotaa, tai sotien aikana. Olen tosi huono muistamaan vuosilukuja. Rouva oli kyllä jotain 85 -vuotias.

  Nykyään onneksi kuurojen asema on onneksi muuttunut, mutta sitä pitää vielä parantaa. Mielestäni tämä antaa toivoa, että kyllä nämä lait transihmisillekin saadaan järkeviksi ja ihmisiä kunnioittaviksi. Se oli tämän rimpsuni olennaisin osa.

  ps. kirjoitin tuon heti kun joku jakoi sen facessa :)

  Tsemppiä, kyllä sinne päästään vielä!

 8. Venla Kirjoittaa:

  Olen allekirjoittanut.

  Saako tätä (ja sun blogia) ihan vapaasti jakaa ja vähän mainostaa, ja yrittää saada ihmisiä näkemään ylläkertomasi vääryys, ja saada allekirjoittamaan? Nimittäin sun blogis ja Miska Pähkinä on todella avannut mun silmiä, minkälaista kärsimystä transihmiset voivat kokea, ja asiasta tullut itselle peräti tärkeämpi kuin esim. tasapuolisen avioliittolain ja ylipäätään homojen oikeuksien tukeminen.

 9. Wolf Kirjoittaa:

  Totta kai, jakoon vaan! Sitä vartenhan mä näistä julkisesti puhun, että ihmiset kuulis.

 10. Stalkkeri Kirjoittaa:

  Ihmettelen kyllä, et miten toi translain uudistus on edenny noin hitaasti (tai siis ei oo edistyny ollenkaa). Eka hommat keskeytetään ja sit hommat muka jatkuu, mut mitään ei tapahdu. Ja mikä ihmeen logiikka siinä on, että cis-ihmisen pitää olla 30-vuotias sterilisaatiota varten, ja silloinkaan sitä ei välttämätä saa, “koska voit katua sitä sitten myöhemmin, kaikkihan me halutaan saada lapsia!”, mut sit, joos onkin transsukupuolinen, niin sillä ei yhtäkkiä olekaan mitään väliä, että haluiaisko joskus perustaa perheen. Ja tutkimuksia pitäisi tehdä kyllä muuallakin kuin Hesassa ja Tampereella (vai onko tässä ajateltu, että Pohjois-Suomessa ei asu transsukupuolisia?). Ja se on kanssa tosi fiksu systeemi, että transgender-diagnoosilla ei saa oikeastaan mitään hoitoja (aika ja henkilökunta ei riitä?).

  Vihreät nuoret muuten alkaa ajamaan kolmannen sukupuolen tunnustamista ( http://www.hs.fi/politiikka/a1417316663600 ), mikä olisi kanssa aikas hyödyllinen juttu niille, ketkä ei kuulu mies- eikä naiskategoriaan.

 11. Hanna Kirjoittaa:

  Ai niin. Olin luennolla mistä kuuli kauanko YK:ssa kesti asioiden käsitteleminen. Siihen, että kuurot sai samat oikeuden ja viittomakieli tunnistettiin kieleksi meni 10 vuotta.

 12. lonkuu Kirjoittaa:

  Oon itekkin jo tän allekirjoittanut ja pistänyt kavereitakin allekirjottamaan ja jakanut pariin fb-yhteisöö :)

 13. sini Kirjoittaa:

  Mä en nyt ihan pysy kärryillä :O Otetaan nyt esimerkiksi vaikka sut. Oot nainen mut haluisit olla mies? Silti haluaisit pitää naismaiset sukupuolielimesi jotta voisit joku päivä saada lapsia naisena? Eihän tää nyt oikeen mee yks yhteen jos mieheks kerta haluut…
  Meniks multa nyt jotain ohi? :O :D Ja millään pahalla en nyt kirjoittele ja kysele, ois vaan kiva jos joku selvittäis munki paksuun kalloon et mitäs hittoo.

 14. Wolf Kirjoittaa:

  Vastaan sulle yhden kerran ja jos vaikutat trollilta niin tää keskustelu loppuu tähän, koska tää on transihmisille turvallinen tila ja mä moderoin tätä sen mukaisesti. Enkä mä sitä paitsi ole mikään oppikirja tai google, et sikäli voisit ihan itsekin selvittää mitä transsukupuolisuus tarkoittaa ilman että rupeet väärinsukupuolittamaan tuntemattomia ihmisiä internetissä.

  Käytetään vaan mua esimerkkinä. Mä en ole nainen. Mä en ole koskaan ollut nainen enkä mä todennäköisesti tule koskaan olemaan nainen. Mä en “halua” olla mies, mä olen mies. Mikään osa musta ei ole nainen. Mulla ei ole naisen ruumista tai naismaisia sukupuolielimiä, koska mä en ole nainen. Se, että mä olen mies, tekee mun ruumiista miehen ruumiin. Älä koskaan milloinkaan kutsu transmiestä naiseksi tai transnaista mieheksi, se on faktuaalisesti väärin ja helvetin loukkaavaa.

  Transmies, joka haluaa pitää kohtunsa ja estrogeenituotantonsa, ei halua “saada lapsia naisena”, sillä hän ei ole nainen. Mikäli hän haluaa lapsia, hän haluaa lapsia itsenään, yksilönä, miehenä, ihmisenä. Kyky synnyttää lapsi ei tee kenestäkään naista. Kyky synnyttää lapsi tarkoittaa, että on sattunut syntymään sellaisilla värkeillä varustettuna, että se on mahdollista. That’s it.

  Tämä lisääntymiskyvyttömyyden vaatimus on ongelma siksi, että sen takia pakkosteriloidaan ihmisiä, minkä ei pitäisi olla laillista missään olosuhteissa. Tätä lakia on tulkittu myös niin, että transihmisiä on estetty tallettamasta sukusolujaan. Eli siis biologisen jälkeläisen hankkiminen on tehty käytännössä mahdottomaksi. Etkö näe tässä ihmisoikeusongelmaa?

  Mä henkilökohtaisesti en halua lapsia ikinä milloinkaan missään olosuhteissa, eli tää kyseinen pointti ei edes koske mua. Mutta kyllä nyt pitäis päässä pikkusen alkaa hälytyskellojen soida, kun valtio voi sanoa jollekin ihmisryhmälle, että sori vaan mut jos haluat ihmisoikeuksia sun pitää luopua fyysisestä koskemattomuudestasi etkä saa perustaa perhettä.

  Alkaa lievästi vituttaa tää itteni bussin alle heittäminen. Mä oon vaan trans, mä en oo transtukipisteen pamfletti. Mutta kun ei voi päätään pitää kiinnikään, on se vaikeeta.

 15. Elppi Kirjoittaa:

  Aivan äärettömän hyvin kiteytetty asia tuossa äskeisessä kommentissasi, Wolf! Oon juuri tuota asiaa yrittäny selvittää ihmisille jotka joko eivät vaan tajua tai eivät halua tajuta. Kiitos, lainaan sinun tuota kommenttiasi tästä lähtien kun tarvitsee selittää.

 16. Mep Kirjoittaa:

  Vaikka asia onkin varmasti tärkeä, niin onko kuitenkin pakko syödä melkein elävältä ne jotka asiasta uskaltautuvat kysymään ja kertovat mitä ovat tähän asti luulleet?
  Oot varmasti mukava ihminen ja näin, mutta en oikein arvosta sun asennetta lähteä katsomaan alaspäin sinin kaltaisia tyyppejä, joka vielä loppumetreillä selventää kantaansa ja toteaa, ettei nyt tarkoita mitään pahaa.
  Ihan varmasti olet joutunut samaa selittämään useampaan kertaan, mutta ei se mielestäni oikeuta vastaukseen, jonka rivien välistä voi lukea, että olet mielessäsi repimässä kysyjältä päätä irti.

 17. Wolf Kirjoittaa:

  Sinin kysymys oli muotoiltu asiattomasti ja sisälsi mua loukkaavaa kieltä, minkä käyttämisestä olen puhunut noin tuhat kertaa tässä blogissa. Mulle on ihan sama pidetäänkö mua mukavana vai ei, eikä mulla ole velvollisuutta sietää käytöstä, jota pidän itselleni vahingollisena. Jos Sini olisi muotoillut kysymyksensä asiallisesti, olisin vastannut siihen asiallisesti.

  On lähtökohtaisesti aivan sama onko loukattu tarkoituksella vai ei, koska loukattu on joka tapauksessa. Toki mun vastaus on aggressiivinen, eikä se tässä tilanteessa välttämättä ole rakentavaa, mutta mulla aivan oikeasti hajoo pää siihen, että ihmiset pitää mua tai ketä tahansa minkä tahansa viiteryhmän jäsentä viiteryhmänsä tietosanakirjana, jolle on luvallista laukoa ihan mitä tahansa toisten tunteista tai sanojensa merkityksistä piittaamatta ihan vaan koska sattuu olemaan tietämätön.

  Tietämättömyys ei vapauta vastuusta, eikä marginaaliseen ryhmään kuuluva ole velvoitettu kouluttamaan ketään tai vastaamaan rauhallisesti ja kärsivällisesti hänelle ventovieraiden toistuvasti esittämiin henkilökohtaisiin kysymyksiin. Sitä varten on google, wikipedia ja kirjasto, ja tässä tapauksessa Seta.

 18. Koo Kirjoittaa:

  Jos haluaa esittää jollekin henkilökohtaisen kysymyksen arasta aiheesta, kannattaa harkita kunnolla kuinka kysymyksensä muotoilee. Itsekin transmiehenä olen myös kyllästynyt siihen, että transsukupuolisten oletetaan aina vain hymyilevän ja vastaavan kiltisti kohtelun tasosta huolimatta. Loppuun lätkäisty “sori en tarkota pahaa lel” ei vaan aina auta. Sini väärinsukupuolitti Wolfia, tietämättömyyttään toki, mutta se on silti helvetin loukkaavaa. Vaikka kyse olisi kuinka tietämättömyydestä niin joku tahdikkuus kannattaa muistaa. Mekin ollaan ihmisiä joilla on tunteet eikä pelkkiä transtukipisteen pamfletteja, kuten Wolfkin sanoi (mun muuten täytyy ottaa tuo omaan käyttööni).

 19. maalaistollo Kirjoittaa:

  Netti on hieno asia. Tällainen maalaistollo ei tietäisi näistäkään asioista yhtään mitään, ellei olisi nettiä ja sinun kaltaisiasi rohkeita bloggaajia. Kiitos siis! Olen paha ihminen, olen nimittäin tyytyväinen myös tästä kommenttikeskustelusta, vaikka se selvästi aiheutti pahaa mieltä sinulle ja ainakin Koolle. Mutta kiteytyksesi oli tosiaan niin loistava, että se avasi silmäni kunnolla siitä, millaisia loukaavia termejä ja yleistyksiä tulee niin helposti tehtyä.

 20. Tassu Kirjoittaa:

  Ooh! Itsekin luulin ymmärtäväni transseksuaalisuutta mutta Wolfin teksti vasta sai jotenkin ymmärtämään tämän “jos mieli on miehen, kehokin on”. Tosiaan, vaikka tuntui inhottavalta joutua sadannetta kertaa selittää tätä asiaa, niin kiitos kuitenkin, että teit niin! Nyt ymmärrän taas vähän paremmin.

 21. transgender Kirjoittaa:

  Tassu, oikea termi on transsukupuolinen, ei -seksuaali.

 22. hra setä Kirjoittaa:

  transgender, ihminenkin on ihan hyvä.

 23. Tassu Kirjoittaa:

  Oi, anteeksi. D:

 24. Gendergarden Kirjoittaa:

  Kakkapökäle kelpaa kans.

 25. Joni Ahonen Kirjoittaa:

  En ollut koskaan miettinyt asiaa tällä tavalla. On rohkeaa ja hienoa, että osaat tuoda julki näkemyksesi ja tuntemuksesi rehellisesti.

  Translaki on vielä jokseekin ollut todella vähän esillä ja ihmisillä on edelleenkin sulattelemista tasa-arvoisen avioliittolain kanssa. Saa nähdä milloin sekään sitten oikeasti toteutuu. Tämä asia tulee käymään saman hitaan prosessin, jossa poliltikoilta ja päättäjiltä tullaan kuulemaan monia aivopieruja.

  Uskon kuitenkin lopulta oikeuden tapahtuvan, mutta siihen menee varmasti kauan. Taistelua ei kannata hevillä luovuttaa!

 26. Jebsu Kirjoittaa:

  On hienoa, että tuot näkemyksesi esille näin selkeästi. Jatka samaan malliin <3

  ps. mielenkiinnosta kysyn, että kumpaa sukupuolta ´periaatteessa´olet?

 27. Wolf Kirjoittaa:

  Kiitos, ei ole mitään “periaatetta”, olen mies ihan kaikilla mahdollisilla tavoilla. Se mitä sana “mies” tarkoittaa on sitten taas sosiaalinen konstruktio, enkä mä halua soveltaa kielenkäyttöäni muiden tarpeeseen jakaa ihmisiä itselleen yksinkertaisiin kategorioihin.Blogroll

Minä muualla

Päheit nettisarjiksii

Kategoriat

Archives